Grønlands byer

ilulissat

 1. ilulissat med Disko øen i baggrunden, der er små 80 km til øen. 2. ilulissat er en af de mest besøgte byer pga. Isfjorden med de mange kæmpe isbjerge. 3. Kirken i ilulissat. 4. Kirken set fra havnen 5. Solnedgang mellem de vældige isbjerge i isfjorden.

Ittoqqortoormiit


 1. Ittoqqortoormiit kirke central i byen. 2. Elven som deler byen, der er kun den ene bro som forbinder byen. 3. Byen enste butik pilersuisoq som får forsyninger 2 gange om åre, begge i løbet af den korte sommer.

 

 1. Kap Tobin, en nedlagt bygde 10 km fra Ittoqqortoormiit. 2. Masser af forfaldende huse i Kap Tobin. 3. Fantastiske gletsjer mortorveje syd for Ittoqqortoormiit.

Kangerlussuaq

   

1. Kangerlussuaq, Grønlands enste internationale lufthavn, bygget af amrikanere, og sener solgt for en krone til Grønland. 2. Det klassiske lufthavns billede med afstande til verden større byer, ikke at man kan flyve dertil fra Kangerlussuaq. 3. Der er mange Muskuser i Kangerlussuaq området, som tiltrækker trofæ jæger.

Qaqortoq

 1. Qaqortoq, Hovedestaden i syd, en rigtig metropol med lidt over 3000 indbygger, der er tømmerhandel, Jysk senngetøj, adskillige supermarkeder, kontorforsyning, og mange turistfælder til de mange turister som kommer med skib. 2. Qaqortoq ligger smukt op at fjeldet, og flere bydele er forbundet af trapper. 3. Qaqortoq har som den enste by i Grønland et springvand, som drives at vandtrykket fra Storsøen.

Sisimiut

 1. Sisimiut Grønlands næststørste by nord for Nuuk, 2

Narsaq by

Narsaq
kystskibet

narsaqtoppen 

 Narsaq belyst af månen i November natten
Narsaq i månelys, en November nat i 2018, forrest i billedet ses Narsaq museum i kolonihavnen, og baggrunden Narsaq fjeld.

Farverige huse er typiske for Grønland
De mange farverige træhuse er klassisk Grønlansk stil, kun få huse er bygette af muresten eller andre materialer end træ. Tagpap findes på ca. 98% af alle huse

det store fjeld "Qaqqarsuaq" på 685 meter, kan bestiges ved at følge de orange prikker, den er stejl, men ikke livsfarlig

Narsaq set fra Qaqqarsuaq på 685 meter

1. De farverige huse tæt på jollehavnen og Ilímaussaq fjeldet i baggrunden. 2. Det store fjeld "Qaqqarsuaq" på 685 meter, kan bestiges ved at følge de orange prikker, den er stejl, men ikke livsfarlig. 3. Udsigt fra "Tasiigaaq" på ca. 350 meter ud  over Narsaq i solnedgangen 31 december.  

Udsigt mod kvanefjeldet fra hvor de 2 store blokke engang lå

Udsigt fra Brugsni mod Ilimaussaq Kalistap Aqq vejen som ender ved slagteriet
Udsigt fra A21 op mod hotellets gæstehus. Fra jollehavnen mod Ilimaussaq.

1. Udsigt mod kvanefjeldet fra hvor de 2 store blokke engang lå. 2. Udsigt fra Brugsni mod Ilimaussaq. 3. Kalistap Aqq vejen som ender ved slagteriet. 4. Udsigt fra A21 op mod hotellets gæstehus. 5. Fra jollehavnen mod Ilimaussaq.


Udsigt fra vejen mod pynten, på billede ses Twintower, som i da er sinketrower, den ene blok blev nedrevet foråret 2018

 1. Narsaq set fra vejen mod pynten. 2. Boliblokke ned mod jollehavnen i vintersol. 3. Atlanthavnen og kolonihavnen set fra "Tasiigaaq". 4. Det nu nedrevet højhus mod nattehimlen. 5. Pynten mens der stadig var 2 højhuse. 6. Sommer idyl på nationaldagen i 2016.

1. Tankskibet med olie og benzin på Atlanthavnen. 2. Pilersuisoq og den nye skole. 3. Kirkegården med de mange plastikblomster. 4. Tørvhytten ved kolonihavnen.


1. A34 Museumbygning ved kolinihavnen.  2. Får på vej til kølerdisken. 3. Fårne sidste sejltur til Narsaq, en tilbagevende begivenhed som skaber travlhed i efteråret.


Det tidligere rådhus, nu kommunen servicecenter, posthus, og retssal.


Kolonihavnen en december nat i 2018

Hus mod Narsaq havn i fuldmånen lys
Vinterbillede af en fuldmånebelyst snedækket hus i Narsaq

 

Blomster, svampe, træer

Der er masser af træer i sydgrønland, fra nogle få cm og op til flere meter


Se nogle af de store træer.

Spislige svampe, bær og urter.

Sortebær er over alt i sensommeren og efteråret.

 
   

 

Sorbær rimlige smagsløse, findes over alt i sensommer og efterår.

Blåbær optræder ikke så ofte som sortbær, har en betydlig bedre smag.


Rørhatte findes i store mængder hele sommeren, der findes ikke giftige svampe
i Grønland, så man kan rolig spise løs.


 

De store træer er for det meste hjulpet af mennesker, her nogle pargt eksplare i Narsaq. I Narsasuaq og på forsøgstationen er der små plantager med 2-3 meget høje træer.

Affald i naturen


Dumpene et trist syn, dumpene er ikke et særsyn i Grønland. Trods det skrøbelige arktiske miljø udledes der masser af giftstoffer fra dumpe og udrenset spildevand.

 

Forfald

Bådruin

Indbygger antallet i Narsaq er støt faldet siden Narsaq toppede med ca. 2800 indbygger i 1975, nu i 2018 er indbygger tallet ca 1200, så mange huse står tomme, og en del er jævnet, bla. det ene tårn som sank i grus i sommeren 2018